تابع وردپرس چیست و چطور کار میکند؟
همینطور که با وردپرس بیشتر کار میکنید، با اصطلاحات بیشتری مواجه میشوید که کسب اطلاعات لازم پیرامون آنها، مهارت شما را در استفاده از وردپرس بسیار بالا خواهد برد. یکی از این اصطلاحها تابع وردپرس است که ارتباط مستقیمی با برنامه نویسی رایانهای دارد. وردپرس با زبان برنامه نویسی PHP نوشته شده است در زبانهای برنامه نویسی مثل همین PHP مفهومی با نام تابع داریم. تابع یک بسته کد است که کار خاصی را روی برنامهٔ ما انجام میدهد. مثلاً یک تابع را در نظر بگیرید که زمان فعلی سیستم ما را دریافت میکند و درون یک پنجره به ما نشان میدهد. این یک تابع است. حالا ما در وردپرس تابعهای زیادی داریم که هر کدام کار خاصی را انجام میدهند. برای اینکه اطلاعات بیشتری راجع به توابع وردپرس به دست آورید تا انتهای این مقاله همراه من باشید.
تابع در برنامه نویسی چیست؟
تابع یا Function در خیلی از زبانهای برنامه نویسی وجود دارد. برنامه نویس یک تابع مینویسد و به آن یک نام میدهد تا بعداً بتواند آن را فراخوانی کند. با فراخوانی تابع مورد نظر، کاری که قرار است انجام شود، انجام شده و نتیجهٔ آن بر میگردد.
برنامه نویسهای وردپرس هم تا دلتان بخواهد درون این اسکریپت تابع نوشتند، به همین دلیل هم هست که ما اگر خواسته باشیم با وردپرس هر سایتی را راهاندازی کنیم، وردپرس به ما جواب سر بالا نخواهد داد! با استفاده از توابع وردپرس هر کاری که در ذهن داشته باشید قابل انجام است. حالا برخی از دیگر برنامه نویسها ممکن است انجام این کارها را در قالب یک افزونه یا پوستهٔ حرفهای طراحی کرده باشند. که در این صورت تنها کافی است آن افزونه یا قالب را دانلود کرده و روی وردپرس خود نصب کنیم. پس نیازی به برنامه نویسی مجدد نیست.
از تابع وردپرس چطور باید استفاده کنیم؟
برای اینکه به طور دقیق بدانیم از توابع وردپرس چطور باید استفاده کنیم، بد نیست ابتدا حداقل مفاهیم اولیهٔ برنامه نویسی PHP را یاد بگیرید. کار خیلی سختی نیست. هر چند که اگر اولین زبانی باشد که در حال یادگیری آن هستید، ممکن است کمی خسته شوید. اما اگر برای کارتان هدف دارید، خستگی هم معنا نخواهد داشت!
ما برای اینکه از یک تابع در وردپرس استفاده کنیم، باید ابتدا نام آن را بدانیم. تابع از قبل تعریف شده و فقط ما باید نام آن را به همراه یک جفت پرانتز باز و بسته () بیاوریم. این کار همان فراخوانی تابع وردپرس است که بسته به موقعیت مکانی که کد قرار گرفته است، کار مد نظر انجام میشود.
مثلاً تابع paginate_links() را در نظر بگیرید. این تابع کارش این است که دکمههای رفتن به صفحات قبلی و بعدی را برای بایگانی سایت به بازدید کنندگان نمایش میدهد. پس باید این تابع را در قسمتهای انتهایی صفحات قالب سایت استفاده کنیم.
از این دست توابع که برای وردپرس نوشته شدهاند بسیار زیاد داریم. برای اینکه تابع مورد نظر خود پیدا کنید، باید سری به مستندات توسعهٔ وردپرس به نشانی developer.wordpress.org بزنید که در آنجا هر تابع به همراه نحوهٔ استفاده از آنها به همراه مثال توضیح داده شده است. اما همانطور که گفتم، باید کمی از PHP سر در بیاورید که بفهمید هر تابع چطور کار میکند و اصولاً در کجا باید از آن استفاده کرد.
از توابع وردپرس کجا باید استفاده کنیم؟
حالا که متوجه شدید تابع وردپرس چیست و چه کارهایی میتواند برای ما انجام دهد، شاید این سوال را از خودتان بپرسید که حالا این توابع را در کجا باید قرار داد؟ اگر ما توسعه دهندهٔ وردپرس باشیم، در دو جا مهارتهای خودمان را میتوانیم در منصه بگذاریم. یکی افزونهٔ وردپرس است و دیگری در قالب وردپرس.
در یک افزونهٔ وردپرس ممکن است ما تعداد زیادی فایل PHP داشته باشیم که میزبان کدهای PHP از جمله همین توابع وردپرس هستند. برای یک افزونه وردپرس، حتماً باید یک سند اصلی با نام خود افزونه وجود داشته باشد. حالا به غیر از آن سند فایلهای PHP دیگری هم میتواند وجود داشته باشد که باید همگی درون همان پوشهٔ اصلی افزونه جای گیرند.
اما برای یک پوسته، یک سند اصلی با نام functions.php وجود دارد که توابع وردپرس را باید درون این سند قرار داد. حالا به غیر از این سند، میتواند فایلهای دیگری هم ساخت که با پسوند php باشند و دارای توابع وردپرس. اما همگی آنها باید دورن سند اصلی functions.php که در مسیر ریشهٔ پوشهٔ پوستهٔ قرار گرفته است، درون ریزی شوند. وگرنه وردپرس نمیتواند بفهمد که چطور باید این توابع را فراخوانی کند.
به غیر از توابعی که از قبل نوشته شدند و ما از آنها استفاده میکنیم (فراخوانیشان میکنیم)، میتوانیم توابع دلخواه خودمان را هم بنویسیم که در آن از دیگر توابع استفاده شدند. از مثلاً تواناییهایی که درون توابع دیگر وجود دارند را جمع کنیم و در یک تابع قرار دهیم. خیلی از اوقات هم برای اینکه از قلابهای وردپرس بتوانیم استفاده کنیم، باید ابتدا تابع سفارشی خودمان را بسازیم و نام تابع را به قلاب بدهیم، تا در زمان خاصی تابع اجرا شود.
جمع بندی
به عنوان جمع بندی باید خدمت شما عرض کنم که با استفاده از توابع وردپرس، که قابلیتهایی هستند که در قالب کد طراحی شدند، هم میتوان ظاهر سایت را به واسطه قالب یا افزونه تغییر داد. هم میتوان امکانات سایت را افزایش یا بهبود داد. مثلاً ما در هستهٔ وردپرس چیزی برای ارسال خبرنامه به کاربران سایت نداریم. پس باید با استفاده از توابع وردپرس و دیگر توابع PHP مبادرت به برنامه نویسی یک افزونه کرد تا این کار را بتواند برای ما انجام دهد. البته این کدها را در فایل functions.php پوسته هم میتوان قرار داد. ولی به علت اینکه کار شلوغ نشود، آن را در قالب یک افزونه تعریف میکنیم.
فراموش نکنید که اگر از افزونهها یا قالبهای آماده استفاده میکنید که نسخههای جدید در به روز رسانی های بعدی منتشر میشود، با تغییر کدهای توابع وردپرس در اسناد افزونه یا قالب، با بهروز رسانی تمامی تغییرات از بین خواهند رفت! پس با در نظر گرفته هدفتان، سعی کنید همیشه از بهترین رویه برای برنامه نویسی ایدهٔ خود بر بستر وردپرس استفاده کنید. با خودآموز وردپرس هم همراه باشید تا آموزشهای بیشتری پیرامون توسعه وردپرس به دست آورید. ما همیشه در کنار شما هستیم.