فایل TPL چیست ؟
امروز قصد دارم راجع به یکی از پسوندهای مرموز و پر بحث با عنوان tpl با شما دوستان صحبت کنم. اگر در جایی یک فایل tpl دیدید که میخواهید بدانید این نوع سند در کجاها کاربرد دارد، باید بدانید فایلهای tpl در زمینههای مختلفی کاربرد دارد. یعنی این گونه نیست که وقتی صحبت از یک سند tpl کردیم، به طور قطع به یقین بتوانیم بگوییم که مثلاً مربوط به یک نرم افزار گرافیکی یا طراحی سایت یا فعالیتهای مهندسی میشود. یک فایل tpl بسته به اینکه توسط چه نرم افزاری ساخته شده است، در همان حیطهٔ کاری تعریف میگردد.
بر همین اساس راجع به مهمترین کاربردهای زمینهایِ اسناد tpl بحث میکنیم. به دلیل اینکه موضوع اصلی سایت wptutorial.ir طراحی سایت و وردپرس است، اول به این موضوع میپردازیم.
tpl برای قالبهای وب
برخی از سیستمها مثل WHMCS قالبهایی دارند که تماماً شامل اسناد tpl هستند. برای دیگر سیستمهای مدیریت محتوا هم ممکن است همین داستان وجود داشته باشد. زمانی که یک چنین سندی را درون یک ویرایشگر باز میکنید، کدهای زبان PHP را مشاهده میکنید که البته اگر با PHP آشنایی داشته باشید، میبینید کدهای ناآشنایی در این بین یافت میشوند. این اسناد از ساختار Smarty پشتیبانی میکنند.
Smarty در اصل یک مفسر قالب برای سیستمهای مدیریت سایت است که به زبان PHP نوشته شده و کسانی که قصد طراحی قالب یا پوسته برای یک چنین سامانههایی را دارند، باید به این ساختار مسلط باشند و بدانند که اسناد tpl چطور کار میکنند. به جهت کسب اطلاعات بیشتر بد نیست به سایت www.smarty.net سری بزنید. بخش مستندات (Documentation) این سایت دارای آموزشهای لازم به جهت یادگیری قاعدهٔ Smarty است.
tpl برای قالب تنظیمات از پیش تعریف شدهٔ فتوشاپ (Preset)
دومین مورد کاربرد اسناد tpl برای ما طراحان سایت که بیشتر به کارمان خواهد آمد، اسناد tpl ای است که به نرم افزار Photoshop ارتباط دارد. فتوشاپ شامل جعبههای تنظیماتی مختلفی است که تنظیمات هر جعبه را داخل یک سند با پسوند tpl میتوان ذخیره کرد، تا در مواقع بعدی از این تنظیمات درون همین فتوشاپ، یا یک نرم افزار فتوشاپ دیگر استفاده کنیم.
خیلی از اوقات وقتی یک آموزش یا ترفند فتوشات در اینترنت پیدا میکنید، ممکن است نیاز باشد تا یک سند tpl را دانلود کنید و آن را روی فتوشاپ درون ریزی کنید، تا بتوانید از آن ترفند استفاده نمایید. پس این نوع اسناد در واقع فایل تنظیماتی برای فتوشاپ محسوب میشوند.
دیگر موارد کاربرد فایل tpl
علاوه بر دو مورد از پر کاربردترین زمینههای فایل tpl در ادامه با فهرستی از نرم افزارهایی با شما هستیم، که اسناد tpl میسازند و فایلهایی با این پسوند که مختص خودشان است را باز میکنند.
- ACT! : نرم افزار مدیریت مشتری
- BestAddress HTML Editor : نرم افزار کدنویسی و طراحی سایت
- CakeWalk Audio : نرم افزار ضبط و ویرایش موزیک
- Canvas 7 : نرم افزار ویرایش تصویر
- DataCAD : نرم افزار حرفه ای طراحی معماری و سه بعدی سازی
- fKey Template Designer : نرم افزار اصلاح قالب دکمههای روی صفحه کلید برای ویندوز
- Harvard Graphics : یک نرم افزار گرافیکی که روی رایانههای شرکت IBM اجرا میگردد.
- Microimages : نرم افزار پردازش تصویر
- Microsoft Access : نرم افزار مدیریت پایگاه داده
- NoteTab : نرم افزار ویرایشگر متن حرفه ای و همچنین ویرایشگر HTML
- SignIQ : نرم افزار مدیریت برچسبهای قیمت فروشگاه های کوچک
- TextBridge : نرم افزار تبدیل برگههای چاپی به اسناد الکترونیکی
- Ulead iPhoto Express : نرم افزار ساده ویرایش عکس
با مطالعهٔ دقیق این مقاله، در حال حاضر شما الان متوجه شدید فایلهای tpl از معدود اسنادی هستند که کاربرد بسیار زیادی در جاهای مختلف دارند. یعنی باید دید که سند tpl مد نظر با چه نرم افزاری ساخته شده، که با همان نرم افزار هم باز میشود. یعنی اختصاصی کاربرد سند tpl مستقیم با نرم افزار آن ارتباط دارد.