تفاوت VPS و VPN
VPS و VPN بر خلاف شباهت ظاهری که با هم دارند، اما دو مبحث کاملاً متفاوت از یکدیگر هستند. VPS همان سرور مجازی است که میتوان روی آن سرویسها و نرم افزارهای مختلفی را اجرا کرد. اما VPN یک روش برای اتصال به اینترنت به صورت امن است که ارتباط شما را هم رمزگذاری میکند، هم اینکه از مسیرهایی عبور میدهد تا هویت شما محفوظ باقی بماند. پس میبینید که VPS و VPN کاملاً با هم تفاوت دارند. هر چند که شاید بتوان به جای VPN از VPS استفاده کرد. که در ادامه توضیحات را حتماً مطالعه فرمایید.
اول به طور جداگانه هر کدام را تعریف میکنم و خواهم گفت که چه کاربردی دارند.
VPS چیست؟
VPS یعنی سرور مجازی؛ یک رایانه که به صورت مجازی (ماشین مجازی) روی یک رایانهٔ فیزیکی قوی ایجاد شده است و همیشه به شبکه متصل است. از VPS برای راهاندازی سرویسهای اینترنتی مثل وبسایتها و اپلیکیشنهای اینترنتی استفاده میشود. همچنین برای مواقعی که قصد داریم تا IP خودمان را هم مخفی کنیم، میتوان از یک سرور مجازی استفاده کرد. راجع به سرور مجازی آموزشهای زیادی تا به حال روی سایت منتشر شده که برای کسب اطلاعات یبشتر بد نیست آنها را مطالعه کنید.
سرور مجازی در اصل یک رایانهٔ شخصی است که در جای دیگری از دنیا قرار گرفته است و ما از راه دور آن را کنترل میکنیم. حالا با توجه به این تعریف، میتوانیم کاربردهای متفاوتی را برای آن ترسیم کنیم، که راجع به این قبلاً توضیح دادم.
VPN چیست؟
اما VPN یعنی Virtual Private Network یک شبکهٔ مجازی اختصاصی است که روی شبکهٔ اینترنت ایجاد میشود. ارتباطها روی VPN به صورت کاملاً محرمانه و رمزگذاری شده است. بر همین اساس خیلیها VPN را یک فیلترشکن میدانند. البته که این اعتقاد درست هست. چون با VPN ابتدا به یک رایانهٔ دیگر در جای دیگری از دنیا متصل شده و از آنجا درخواست باز شدن یک سایت را میدهند. در اینجا سرور واسط که همان سرور VPN است، اطلاعات دریافت شدهٔ سایت را به کاربر اولیه ارسال میکند. پس در اصل VPN یک واسط است.
از طرف دیگر از VPN هم برای دور زدن تحریم سایتهای خارجی هم استفاده میشود. چون آی پی شما را میتواند تغییر دهد و به همان دلایلی که در بالا گفته شد.
شباهتهای VPS و VPN
براساس توضیحاتی که داده شد، هر دوی این موارد را میتوان رایانههای واسطی در نظر گرفت که کار خاصی را برای ما انجام میدهند. البته VPN به عنوان یک رایانهٔ واسط برای تامین امنیت و تغییر هویت به کار میرود. در صورتی که VPS برای ارائهٔ خدمات از روی آن به کاربران استفاده میشود. هر چند که کاربرد VPN را هم میتواند داشته باشد. به شرطی که نرم افزار سرویس دهنده روی آن نصب شده باشد.
برای توضیحات بیشتر راجع به این مباحث، که تخصصی هستند، میتوانید به سایت وبنولوژی مراجعه کنید. آموزشهای بخش سرور مجازی را مطالعه نمایید.