چطور بفهمیم سایت معتبر است ؟
در دنیای اینترنت هر شخصی میتواند یک سایت راهاندازی کند و اصولاً با توجه به ابزارها و نرم افزارهای مختلفی که وجود دارد، انجام این کار زیاد هم سخت نیست. بنابر این رخداد، این واقعه هم محتمل است که سایتهای تقلبی زیادی به وجود بیایند که ادعای اصیل بودن داشته باشند. بنابراین ما به عنوان کاربر وب، باید با دانشی که به دست میآوریم، ببینیم چطور میتوانیم بفهمیم که یک سایت معتبر است یا خیر.
در بیشتر مواقع، تشخیص یک سایت معتبر برای این مهم است که قصد داریم پولی را روی آن سایت واریز کنیم یا قصد اطمینان کردن به آن برای انجام یک عمل خطیر را داریم. مثل سپردن انجام یک پروژه به آن سایت. بنابراین اولین کاری که بهتر است انجام دهیم، مشخص کردن اعتبار آن سایت است.
تشخیص اعتبار یک سایت با دامنه آن
مهمترین نشانهٔ یک سایت اینترنتی، نام دامنه یا همان نشانی اینترنتی آن است. فقط یک سایت در دنیا است که میتواند یک دامنه را از آن خود کند. مثلاً تنها سایت گوگل است که دارای دامنه google.com است و دیگر سایتی نمیتواند این دامنه را اختیار کند. بنابراین اصلیترین چیزی که میتوان با آن به اصالت یک سایت پی برد، نام دامنهٔ آن است. اگر یک سایت معروف باشد، خیلی راحت از طریق همین یک مشخصه میتوان سایت اصلی را پیدا کرد.
پس اگر بدانیم یک سایت چه دامنهای دارد، مستقیم با وارد کردن آن دامنه درون مرورگر خیلی راحت میتوان به سایت اصلی رسید. مثلاً سایت دیجیکالا یک دامنه اصلی برای خود دارد که با زدن این دامنه درون مرورگر، مستقیم به سایت اصلی دیجی کالا وارد خواهیم شد. بقیهٔ سایتهای معروف هم برای خود یک دامنهٔ اصلی و معروف دارند که تقریباً کپی کردن از روی آن غیر ممکن است. مگر اینکه یک دامنهٔ بسیار شبیه به دامنه اصلی ثبت شود که کاربران تازه وارد را به اشتباه بیاندازید. مثلا به جای google.com وارد gooogle.com شوید که قطعاً سایت اصلی گوگل نیست.
حالا برای اینکه بفهمیم نشانی اصلی یک سایت چیست، روشهای مختلفی وجود دارد که به مهمترین آنها خواهم پرداخت.
تعیین اصالت یک سایت با پرسوجو
اول بد نیست که از دوستان با تجربهمان بپرسیم که نشانی اصلی سایت مورد نظر ما چیست و آنها حتماً میدانند و کار ما را راحتتر میکند. اگر یک سایت اعتبار زیادی نزد کاربران اینترنت داشته باشد، قطعاً افراد زیادی هستند که آن را میشناسند و دیگر سایتهای مشابه عملاً جایگاهی برای کلاهبرداری ندارند.
یک سایت زمانی به اعتبار بالا میرسد که زمان زیادی در آن حیطه در حال فعالیت باشد. همچنین کار تخصصی خود را به بهترین شکل انجام داده باشد و کمترین شکایت را از کاربران دریافت کند. معمولاً انجمنهای اینترنتی و وبلاگهای هستند که راجع به سایتهایی که عملکرد بدی دارند مینویسند و با یک جستجوی ساده میتوان راجع به آن کسب و کار پیشینهٔ خوبی را کسب کرد.
تعیین اصالت یک سایت با استفاده از موتورهای جستجو
موتورهای جستجو هم معمولاً خیلی خوب میتوانند کار ما را برای یافتن یک سایت معتبر ساده کنند. البته این روش همیشه هم ما را به مقصد درست نخواهد رساند. درست است که گوگل و دیگر موتورهای جستجو، سعی میکنند بهترین و مرتبط و معتبرترین نتایج را به کاربران خود برگرداند. اما آنها خطا هم دارند و ممکن است که یک سایت که حتی ظرف چند روز یا چند ماه ساخته شده است برای یک کلمهٔ کلیدی خیلی حساس به صفحات اول بیاید و شما روی آن کلیک کنید و با چند کلیک ساده پولتان را از دست بدهید! پس باز هم باید هوشیار باشید و به طور تمام و کمال به موتورهای جستجو اطمینان نکنید. چون هر کسی که کمی سئو یاد داشته باشد، میتواند سایت خودش را بالا بیاورد. البته نه برای هر کلمهٔ کلیدی!
اما به هر حال جستجو در موتور جستجو میتواند نقطهٔ شروع خوبی برای اعتبار سنجی یک سایت باشد. اگر یک سایت نتایج زیادی داشته باشد و بالاتر در صفحهٔ نتایج قرار گیرد، نشان دهندهٔ جایگاه اعتباری بالاتر آن است. مثلاً قصد دارید کسی را برای استخدام پیدا کنید؟ در گوگل جستجو کنید: جستجوی نیروی کار یا هر چیز دیگری که به کار شما مرتبط است.
تعیین اصالت از طریق مجوزها و اعتبار نامه ها
خیلی اوقات هم چون قصد ما واریز پول روی یک سایت است، بررسی مجوزهای آن سایت ضروری است. همانطور که گفته شد، راه اندازی یک سایت یا فروشگاه اینترنتی و اتصال یک درگاه بانکی کار چندان سختی نیست. بماند اینکه حتی خیلی از سایتهای فروشگاهی هم حتی مشتری را ملزم میکنند که مبلغ را کارت به کارت کنند! پس دیگر ردگیری آن عملاً غیرممکن است. بنابراین مجوزهایی مثل اینماد و یا نماد ساماندگی که سازمانهای دولتی میدهند میتواند تا حد زیادی خیالتان را راحت کند. هر چند که همین عامل هم به تنهایی کافی نیست. چه بسا که سایتهایی که تمامی مجوزهای لازم را دریافت کردند، اما خدمات به شدت افتضاحی را ارائه میکنند!
در آخر هم به تجربهٔ خودتان رجوع کنید. ممکن است وقتی برای اولین باری است که قصد تعامل با یک سایت را دارید، کمی دست و پایتان را گم کنید! طبیعی است. اما با هر خرید یا تعامل با یک سایت، قطعاً به تجربهٔ شما افزوده خواهد شد و با بررسی جزئیات کار، بهتر میتوانید یک سایت را اعتبار سنجی کنید. این کار دیگر جزئی از مهارت شما خواهد شد و به راحتی کسی نمیتواند سر شما کلاه بگذارد!