Feed یا خوراک یا RSS چیست؟
در حوزهٔ وب و طراحی سایت، معمولاً اصطلاحاتی وجود دارد که در نگاه اول ممکن است وحشت یک نفر را برانگیزد! چون دقیقاً نمیداند که معنی آن چیست. اصطلاح «خوراک» هم از همین دست کلمات است. که البته معادلهایی مثل Feed و RSS هم دارد. حالا در این مطلب قصد دارم به زبان ساده توضیح دهم که Feed یا همان خوراک چیست و چه کاربردی دارد و چطور میتوان از آن استفاده کرد.

فناوریهای وب همیشه برای تسهیل رسیدن به محتوای مورد نظر توسعه داده میشوند. یکی از این فناوریها هم Feed است که به فارسی به خوراک ترجمه شده است. به طور کلی Feed ها میتوانند دارای انواع مختلفی باشند که از مهمترین نوع آن RSS است. این عبارت سرنام Really Simple Syndication است. این فناوری اجازه میدهد که کاربران وب و نرم افزارها بتوانند به آخرین به روز رسانیهای یک سایت دسترسی داشته باشید.
خوراک سایت چیست؟
فرض کنید یک سایت پیدا کردید که دقیقاً همان چیزهایی را منتشر میکند که شما نیازمند آنها هستید. مثلاً یک سایت آموزشی در رابطه با وردپرس. سعی میکنید تمامی آموزشهایی تا الان روی آن سایت بارگذاری شدند را مطالعه کنید. اما بیشتر به دنبال آموزشهای جدیدی هستید که در آینده منتشر میشوند و خواستار مطالعهٔ هر چه سریعتر آنها هستید. اگر خواسته باشید هر روز و شاید هر ساعت به این سایت مراجعه کنید و به آخرین منتشر شدههایش سر بزنید که کلی از زمان روزانهٔ شما برای این کار تلف میشود.
پس به دنبال خوراک یا Feed آن سایت میگردید که در اصل یک نشانی از مجموعه صفحات آن سایت است و مشترک خوراک سایت مورد نظر میشوید. حالا هر زمان که نویسندهٔ سایت محتوایی را منتشر کرد، شما از آنجایی که مشترک خوراک سایت شدید، در اولین فرصت که به اینترنت وصل شدید، مطلع خواهید شد.
از نظر فنی، RSS یا همان خوراک سایت، یک سند xml روی نشانی example.com/feed است. البته این نشانی میتواند متفاوت باشد. اما به عنوان یک استاندارد اگر عبارت feed/ را انتهای نشانی دامنه یک سایت وارد کنید، باید به فایل xml خوراک سایت دسترسی یابید. هر چند که با مرورگر شخص خود شما هم میتوانید این نشانی را باز کنید و آخرین محتوای منتشر شده را ببینید. اما این کار چندان جالب نیست و باید از نرم افزارهای خوراکخوان استفاده کرد.
استفاده از نرم افزار خوراکخوان
نرم افزار خوراکخوان یا Feed Reader کارش دریافت آخرین تغییرات Feed های یک سایت است. البته سایتهایی که ما خوراکشان را به نرم افزار دادیم. از مهمترین نرم افزارهای خوراکخوان، همین مرورگری است که شما به واسطهٔ آن صفحات اینترنتی، از جمله همین صفحه را مطالعه میکنید. مرورگرهای اینترنتی مثل Chrome و Firefox خودشان خوراکخوان دارد که در خیلی از مواقع برای افزایش این قابلیت، حتی میتوانید از افزونههای جانبی آنها هم که به رایگان برای مرورگرها موجود هستند هم استفاده کنید. فقط کافی است عبارت feed یا rss را در مخازن افزونهٔ مرورگر خودتان جستجو کنید. یکی از بهترین افزونههای خوراک برای کروم RSS Feed Reader است.
علاوه بر مرورگرها، نرم افزارهای اختصاصی خوراک خوان هم برای سیستمهای مختلف از جمله ویندوز، لینوکس و اندروید توسعه داده شدند که خیلی از آنها رایگان هستند. شما با نصب یکی از آنها روی سیستم خود، میتوانید نشانی خوراک سایتهای دلخواه خود را به آن بدهید و نرم افزار با انتشار هر مطلب جدید، به شما هشدار میدهد و میتوانید آن را به سرعت مطالعه کنید.
خوراک یا Feed برای وردپرس
حال اگر به عنوان مدیر سایت، از وردپرس برای ارسال محتوا به محیط وب استفاده میکنید، خود وردپرس از قبل خوراک یا همان Feed را روی سایت شما فعال کرده است. با افزودن عبارت /feed به آدرس سایت، خوراک سایت شما باز خواهد شد. حالا برخی از مدیران این پیوند را به صورت یک عکس در جایی مثل نوار کناری یا پایین تمامی صفحات سایت خود قرار میدهند که مخاطب با دیدن آن، ترغیب به عضویت در خبرنامهٔ RSS ای سایت شود.
علاوه بر این برای وردپرس افزونههای بسیار زیادی برای ارتقاء امکانات خوراک سایت در مخازن آن وجود دارد که با یک جستجوی ساده، میتوانید از آنها استفاده کنید. مثلا افزونه Featured Images in RSS به نوشتههای شما در خوراک، عکسهای نوشته را هم اضافه میکند که باعث افزایش جذابیت محتویات سایت روی نرم افزار خوراک خوان خواهد شد. یا افزونهٔ RSS Includes Pages که برگهها را هم در بطن خوراک سایت شما قرار میدهد. چون در حالت عادی فقط نوشتههای سایت جای میگیرند.
کاربرد خوراک برای مدیران سایتها
به عنوان مدیر سایت به غیر از کاربردهایی که در بالا به آنها اشاره شد، که شما میتوانستید برای برگشت بیشتر بازدید کننده به سایت از خوراک استفاده کنید، حتی میتوانید از خوراکهای سایتهای دیگر در جایی از سایت خود، مثل نوار کناری هم استفاده کنید. اگر در بخش ابزارکهای وردپرس دقت کرده باشید، ابزارکی با نام RSS داریم که دقیقاً کارش همین است.
شما با ابزارک RSS میتوانید نشانی خوراک یک سایت دیگر را برداشته و درون این ابزارک قرار دهید. حالا آخرین محتوای سایت مورد نظر به صورت خلاصه به همراه یک پیوند به آخرین نوشتهها در جایگاه ابزارکهای سایت شما برای مخاطب به نمایش در میآید.
گاهی از اوقات صفحات شما در شبکههای اجتماعی مثل کانال یوتیوب شما، دارای RSS هستند که با قرار دادن آن خوراک در نوار کناری، بازدید کنندگان سایت شما از آخرین منتشر شدههای شبکههای اجتماعی شما هم مطلع خواهند شد.
گاهی از اوقات هم نرم افزارهای خودکار از خوراک سایتها استفادهٔ بد میکنند و با همین روش آخرین نوشتههای آنها را برداشت میکنند و روی سایت خود منتشر میکنند. هر چند که این روش تقریباً منسوخ شده است، به این دلیل که موتورهای جستجو محتوای کپی شده را به سادگی تشخیص میدهند. اما به هر حال روشی برای به سرقت بردن محتوای سایتهای محسوب میشود.