آموزش ساخت صفحه تنظیمات قالب وردپرس
اگر به فکر ساخت صفحه تنظیمات قالب وردپرس هستید ، به خوب جایی آمدهاید! من در این مقاله به تمامی روشهای ساخت صفحه تنظیمات برای پوسته وردپرس اشاره خواهم کرد و پس از آن آموزش هر روش را هم به شما دوستان عزیز سایت WPTutorial.ir پیشنهاد خواهم داد. پس به نوعی سعی کردم کاملترین آموزش ساخت صفحه تنظیمات قالب وردپرس را در این صفحه تقدیم شما کنم. پس با ما همراه باشید.
چرا باید صفحه تنظیمات قالب وردپرس ساخت؟
در پیشخوان وردپرس تا دلتان بخواهد، صفحهٔ تنظیمات وجود دارد. تنظیمات عمومی، تنظیمات خواندن، تنظیمات نوشتن، تنظیمات پیوند یکتا و غیره. از آنجایی که وردپرس یک نرم افزار باز متن است، امکان دست بردن در تعداد و ساختار این صفحات تنظیمات وجود دارد.
از جمله کارهایی که میتوان با این قابلیت وردپرس انجام داد، ساخت صفحهٔ تنظیمات در پیشخوان وردپرس است که دارای گزینههای تنظیمی مخصوص پوستهٔ وردپرس است. به عنوان توسعه دهنده کم پیش میآید که نیازی به ساخت یک چنین صفحهای در پیشخوان وردپرس پیدا نکنیم. بنابراین باید بهترین و سادهترین روش آن را یافته تا قادر باشیم این کار را انجام دهیم.
صفحهٔ تنظیمات وردپرس برای سفارشی سازی قالب برای هر کاربری که پوسته را روی سایت خود نصب میکند، ضروری است. قالبهای حرفهای باید یک صفحهٔ تنظیمات حرفهای هم داشته باشند که برای هر قسمتش امکان سفارشی کردن آن وجود داشته باشد.
روشهای ساخت صفحهٔ تنظیمات قالب
روشهای متفاوتی برای ساخت صفحهٔ تنظیمات قالب وردپرس وجود دارد. اما همهٔ آنها در نهایت از یک پایه برای ایجاد یک چنین صفحهای بهره میگیرند. این پایه همان کدهای نوشته شده به زبان PHP است که از توابع و ساختار کدنویسی وردپرس تبعیت میکنند.
پس میتوان نتیجه گرفت که بهترین و اما سختترین روش برای ساخت صفحهٔ تنظیمات، کدنویسی به زبان PHP است که باید در بین اسناد پوستهٔ وردپرس انجام گیرد. منظور از بهترین این است که دست طراح قالب برای ساخت هر نوع صفحهٔ تنظیماتیای باز است و هیچ گونه محدودیتی در این روش وجود نخواهد داشت.
اما همین روش برای خیلی از دوستانی که برنامه نویسی و کدنویسی وردپرس یاد ندارند، بدترین روش است! پس باید از روشهای جایگزین که بصریتر هستند استفاده کرد. یکی از این روشهای جایگزین، استفاده از سکوهای کاری (فریمورک) است که به صورت افزونه برای وردپرس توسعه داده شدند. این افزونهها خود برای ایجاد صفحهٔ تنظیمات قالب مورد استفاده قرار میگیرند و حتی کار ساخت تک تک گزینههای تنظیماتی صفحه را هم با گرفتن و کشیدن انجام میدهند، که کار از این سادهتر و بصریتر شدنی نیست!
ساخت صفحه تنظیمات قالب با کدنویسی
در این روش باید حتماً ویرایشگر متن را باز کرد و اسناد قالب را ویرایش کرد. عمده سندی که از بین فایلهای قالب باید ویرایش شود، سند توابع قالب یا همان functions.php است. حالا باید از توابعی که به صفحات پیشخوان صفحهای اضافه میکنند و یا امکان ذخیره شدن تنظیمات در جدول تنظیمات وردپرس را دارند استفاده کرد.
در اولین مرحله تابع add_menu_page برای ساخت یک برگه در بین برگههای پیشخوان استفاده میشود. در مواقعی که خواسته باشید یک زیر صفحه در بین گروه صفحات اصلی پیشخوان، صفحهای ایجاد کنید، باید از تابع add_submenu_page استفاده نمایید.
بعد از آن یک تابع مینویسیم که خروجی آن محتویات صفحهٔ تنظیمات را ایجاد میکند. به این تابع Callback Function گفته میشود که محتویات آن حتماً باید echo شوند. نام این تابع باید به توابع ایجاد صفحه داده شود که در بالا نام آنها را خدمت شما عرض کردم.
در بین کدهای فرم صفحهٔ تنظیمات، دو تا تابع هستند که نقش اصلی در ذخیره و بازیابی اطلاعات را ایفا میکنند. این تابعها از این قرارند:
- get_option
- update_option
از اولین برای دریافت مقدار یک فیلد تنظیماتی از تنظیمات ذخیره شده در پایگاه داده استفاده میشود. اما از دومی برای به روز رسانی گزینههای تنظیماتی در پایگاه داده میتوان بهره برد.
این مباحث نظری و نه همراه با مثال، از برنامه نویسیِ صفحهٔ تنظیمات قالب بود که البته برای ساخت صفحهٔ تنظیمات افزونه، یا هر صفحهای که تنظیماتی را ذخیره میکند میتوان استفاده کرد. وردپرس از این بابت هیچ محدودیتی نگذاشته است.
به جهت آموزش عملی و همراه با مثال، بهتر است به آموزشهای دیگر سایت مراجعه کنید که برای شما عزیزان و توسعه دهندگان وردپرس تولید شده است.
ساخت صفحه تنظیمات قالب با افزونه
اما روش بعدی برای ساخت صفحه تنظیمات، یک روش سادهتر و البته بهتر است. وقتی حرف از ساده بودن میزنیم، به این معنا نیست که حرفهایها از این روش استفاده نمیکنند. همیشه این سخن را شنیدهایم که «چرخ را نباید از صفر اختراع کرد!». این سخن درستی است. در زمینهٔ طراحی پوسته و کدنویسی آن هم تا جایی که میتوانیم باید از کدهای آماده و راه حلهای پیدا شده استفاده کنیم.
یکی از این راهحلها در زمینهٔ توسعه قالب، افزونههایی هستند که خیلی راحت و ساده کار ساخت صفحهٔ تنظیمات و ذخیره و بازیابی گزینههای تنظیماتی را برای ما انجام میدهند و ما فقط کافی است از مقدار هر گزینهٔ تنظیماتی در جایی از قالب خود که میخواهیم استفاده کنیم.
این افزونهها در نهایت میتوانند سند یا تکه کدی را به ما بدهند که در قالب و پوستهٔ وردپرس خود میتوانیم استفاده کنیم. حالا پوستهٔ ما شامل یک صفحهٔ تنظیمات در پیشخوان وردپرس خواهد بود که با فعال شدن آن، صفحهٔ تنظیماتش هم برای کاربر آن به نمایش گذاشته میشود.
نمونهٔ معروف و بسیار پر کاربرد این افزونهها OptionTree است. البته افزونههای دیگری هم هستند که در زیر نام آن ها را برای شما فهرست کردم:
با این افزونهها میتوان صفحهٔ تنظیمات خیلی حرفهای را برای قالبمان بسازیم. طرز کار همگی آنها هم تقریباً یکسان است. مثلا OptionTree را در نظر بگیرید که با فعال کردن آن روی وردپرس، یک گروه صفحه در پیشخوان ساخته می شود که با همین نام هستند.
با رفتن به صفحهٔ OptionTree > Settings میتوان ساختار صفحهٔ تنظیمات قالب را مشخص کرد. تعیین این ساختار به راحتی با کلیک روی دکمهٔ Add Setting برای افزودن یک گزینهٔ تنظیماتی و سپس گرفتن و کشیدن آنها برای تعیین چینش هر گزینهٔ تنظیماتی انجام میشود. خیلی ساده و خیلی شیک! فراموش نکنید که حتماً روی Save Changes کلیک کنید.
در همین حین یک صفحه هم در پیشخوان در مسیر نمایش » Theme Options ساخته میگردد که با کلیک روی پیوند آن، همان صفحهٔ تنظیماتی نهایی را خواهید دید، با همان گزینههایی که در مرحلهٔ قبلی مشخص کردید. حالا از همین گزینههای تنظیماتی در همین قالبی که همینک روی سایت فعال هست هم میتوانید استفاده کنید.
اما حرفهای تر این است که کاربری که از قالب شما استفاده میکند را مجبور به نصب افزونه OptionTree نکنید! برای این منظور مجدد به صفحهٔ OptionTree > Settings رفته و از منوی سمت راست روی Export کلیک کنید. حالا از تمامی کارهایی که انجام دادید یک سند با نام theme-options.php خروجی خواهید گرفت که از آن در بین اسناد قالب خود میتوانید استفاده کنید. این سند صفحهٔ تنظیمات قالب را به پوستهٔ شما اضافه میکند.
حتی اگر سند theme-options.php را هم باز کنید، به راحتی میبینید که چطور از توابع و کدهایی که در روش قبلی ساخت صفحه تنظیمات قالب وردپرس گفته شد، استفاده شده و در نهایت کار را برای ما ساده کرده. چون کدنویسی و برنامه نویسی را افزونهٔ OptionTree برای ما انجام داده.
دیگر افزونههایی که برای افزودن صفحه تنظیمات قالب وردپرس از آنها نام برده شد هم تقریباً از همین روش تبعیت میکنند. البته هر کدام مزیت و معایب خاص خود را دارند که برای کسب اطلاعات بیشتر بهتر است به مقالهها و فیلمهای آموزشی هر کدام در سایت مراجعه کنید. ما سعی خواهیم کرد تمامی آنچه دربارهٔ وردپرس که شما به آنها نیاز دارید را آموزش دهیم.
جمع بندی
طبق آموختههایی که از مطالعهٔ این مقاله کسب کردید، الان با دید باز قادرید یک صفحهٔ تنظیماتی عالی برای قالبی که طراحی کردید بسازید. این کار به سادگی استفاده از یک افزونهٔ سازندهٔ صفحهٔ تنظیمات امکان پذیر بود؛ البته برای کسانی که زمان یا دانش لازم را نداشتند. اما روش کدنویسی از پایه براساس مستندات وردپرس هم از دیگر روشهای توسعهٔ صفحهٔ تنظیمات پوسته برای وردپرس بود. ما در آموزش های بعدی سعی خواهیم کرد به صورت ریزتر به این مباحث بپردازیم.