وبمستر کیست ؟
به شخصی که مسئول نگهداری و رسیدگی به یک یا چند تا سایت اینترنتی است وبمستر گفته میشود. حالا این شخص ممکن است خودش مالک سایت باشد، یا فقط کار توسعه و یا تولید و انتشار محتوای سایت را بر عهده داشته باشد. حتی ممکن است وظیفهٔ یک وبمستر بیشتر از این موارد باشد. مثلا کار رسیدگی به وب سرور، سخت افزار و نرم افزار را هم روی دوش وبمستر باشد. یا مسئول پاسخ دادن به دیدگاههای کاربران سایت، مسئول تستهای فنی روی سایت و مسئول طراحی سایت هم باشد.
کار وبمستر چیست؟
پس با توجه به این توضیحات، میتوان فهمید که وبمستر فردی است که حیطهٔ فعالیتهایش بسیار گسترده است. تا حدی که برای توضیح پیرامون هر حیطه میتوان مقالات متعددی نوشت. در این میان آموزشها و کتابهای زیادی وجود دارند که همگی در حیطهٔ دانش یک وبمستر هستند. اما ممکن است بسته به نوع سایت و فناوری استفاده شده در آن، نیاز نباشد تا تمامی مهارتهای گفته شده را داشت. مثلا اگر یک سایت با وردپرس ساخته شده باشد، وبمستر فقط کافی است بتواند با وردپرس به صورت حرفهای کار کند و به دیگر سیستمهای مدیریت محتوا کاری نیست.
همانطور که گفته شد، ریز شدن روی برخی از مباحث مثل کدنویسی، ممکن است کار هر وبمستری نباشد. اما معمولاً وبمسترها باید مدام در حال افزایش و به روز آوری اطلاعات خود باشند تا حداقل از مفاهیم اولیهٔ هر موضوع سر در بیاورند. سپس ممکن است که به یک مبحث بیشتر نیاز داشته باشند و زمان بگذارند تا همان قسمت را به خوبی بیاموزند.
دانش وبمستری
پس به زبان ساده، به دانش مدیریت یک سایت اینترنتی دانش وبمستری گفته میشود و وبمسترها نقش بسیار ویژهای در فضای وب دارند. تا حدی که بازارهای خوبی هم برای وبمسترها ایجاد شده که آنها میتوانند درآمد خوبی هم کسب کنند. کافی است سری به سایتهای درج آگهی استخدام بزنید تا ببینید که چقدر از آگهیها مربوط به استخدام و به کارگیری وبمستر برای راه اندازی و مدیریت سایت است.
از کجا باید شروع کرد؟
به علت اینکه حیطهٔ کاری یک وبمستر خیلی عریض و طویل است، ممکن است برای کسی که قصد دارد تازه وارد این حوزه شود، ابهام وجود داشته باشد. مثلاً نداند که دقیقاً باید یادگیری را از کجا شروع کرد و محیط کاری وی باید کجا باشد.
اگر نظر من را بخواهید، شروع از یک سیستم مدیریت محتوای خوب و ساده مثل وردپرس میتواند فکر خیلی خوبی باشد. از یک طرف وقتی در حال کار روی وردپرس هستید، دقیقاً وارد محیط عملیاتی میشوید و نتیجهٔ کارتان را لمس خواهید کرد؛ پس لذت بخش خواهد بود. پس از آن هم کم کم متوجه خواهید شد که برای کار با همین وردپرس نیاز به چه دانشهای دیگری میرود و شروع به یادگیری آنها میکنید.
پس از مدتی هم به کار توسعه روی خود وردپرس نیاز پیدا خواهید کرد و باید وارد دنیای کدنویسی شوید. این در حالی است که راه خود به خود خودش را نشان خواهد داد. فقط میماند علاقهای که شما از خود نشان میدهید که اگر وجود داشته باشد، هیچ سختیای پیش روی شما نخواهد بود. پس به دنیای وبمستری خوش آمدید!