لایت اسپید چیست ؟
در دنیای اینترنت، سایتهای اینترنتی اصولاً کدهایی هستند که باید توسط نرم افزارهایی اجرا شوند و نتیجهٔ آن به بازدید کنندگان ارسال گردد. این نرم افزارها وب سرور یا Web Server نام دارند که روی رایانههای تقریباً قدرتمندی به نام Server نصب میشوند. لایت اسپید هم یک نوع وب سرور است. یعنی همان نرم افزاری که کدهای سایتهای مختلف را پردازش کرده و نتیجهٔ آن را به بازدید کننده ارسال میکند.
البته لایت اسپید در مقایسهٔ با دیگر نرم افزارهای وب سرور، از نظر گسترهٔ استفاده هنوز به پای رقبای خود مثل آپاچی نرسیده است. همچنان این آپاچی است که در این مسیر پیشرو است. دلیل آن هم رایگان بودن آپاچی در مقایسهٔ با وب سروری مثل لایت اسپید است. لایت اسپید هزینهٔ بسیار زیادی را بر مدیران سرورها تحمیل میکند. اما در مقایسهٔ با دیگر وب سرورها گفته میشود که سرعت و کیفیت بیشتری دارد.
لایت اسپید یک جایگزین کامل برای وب سرورهایی مثل Apache و Nginx است. به طوری که بعد از نصب Litespeed میتوانیم آپاچی را به طور کامل از روی سرور خاموش کنیم. لایت اسپید فقط روی سرورهای لینوکس نصب میشود. بنابراین تنها کنترل پنلهایی که از سرورهای لینوکس پشتیبانی میکنند قادرند از این وب سرور استفاده کنند. مثلا لایت اسپید برای کنترل پنلهای سی پنل و دایرکت ادمین دارای افزونههایی است که حتی کاربران نهایی هم میتوانند کنترلی روی تنظیمات لایت اسپید حیطهٔ کاری سایت خود داشته باشند.
البته این افزونهها بیشتر به کار مدیران سرورهای میآید که قصد پیکربندی و تنظیم لایت اسپید را روی سرورهای خودشان دارند. با این توضیحات اگر شخصی قصد استفاده از لایت اسپید را برای سایتهای خودش داشته باشد، باید حتما دسترسی به ریشهٔ سرور یعنی root داشته باشد. یعنی یا سرور مجازی یا سرور اختصاصی تهیه کرده باشد. تا بتواند بعد از آن لایت اسپید را روی سرور خود نصب کند.
عملکرد و قابلیت مقیاس پذیری
امکان پشتیبانی از صدها هزار اتصال همزمان، اثر بسیار کم روی حافظه RAM، افزایش سه برابری سرعت خدمات HTTPS و همچنین هماهنگی با CloudLinux LVE از عملکردهای خوب و مقیاس پذیری لایت اسپید محسوب میگردد.
هماهنگی با Apache
لایت اسپید با اسناد پیکربندی آپاچی هماهنگی لازم را دارد. پس با فعال کردن لایت اسپید بعد از غیر فعال کردن آپاچی میتوان از همان تنظیمات پیکربندی روی سرور استفاده نمود. پشتیبانی کامل از htaccess و پشتیبانی کامل از ماژولهای هستهٔ Apache از دیگر ویژگیهای مهم لایت اسپید در این زمینه محسوب میگردد.
امنیت
قابلیت anti-DDoS درون که در لایت اسپید تعبیه شده است، همچنین هماهنگی با mod_security و هماهنگی با دیگر نرم افزار ثالث از جمله CloudLinux CageFS مهم ترین موارد مربوط به امنیت لایت اسپید محسوب میگردد.
دسترسی پذیر بالا
با لایت اسپید خاموش بودن سایتها به صفر میرسد. حتی در زمانی که نرم افزار در حال ارتقاء یا پیکربندی است. از طرف دیگر در مواقعی که سرویس با مشکل مواجه شده است، ریکاوری خیلی سریع اتفاق میافتد.
راحتی در استفاده
افزونههایی که توسط توسعه دهندگان لایت اسپید برای کنترل پنلهای مختلف نوشته شده است، کار استفاده از امکانات لایت اسپید را برای هر کسی که روی سرور در حال کار است ساده میکند. از مدیر سرور گرفته که باید نظارت کامل روی تمامی بخشهای سرور، از جمله وب سرور داشته باشد، تا مدیر سایتهایی که روی سرور شما سایت دارند.
ویژگیهای پیشرفته
با لایت اسپید میتواند چندین نسخه از PHP را روی سرور اجرا کرد که به خواست کاربر یکی از نسخهها روی سایت وی فعال میشود. قابلیت MS FrontPage و Geo-IP lookup و سبک بندی سفارشی گزارشها، Backend load balancing و mp4/flv streaming از قابلیتهای پیشرفتهٔ لایت اسپید محسوب میشوند.
جمع بندی
با این توضیحات فهمیدیم که Litespeed در اصل وب سرور یا نرم افزاری است که اقدام به پردازش اسناد سایت و تحویل آنها به بازدید کنندگان میکند. دارای امکانات بسیار خوبی است که مدیران سایتها و سرورهای اختصاصی سعی میکنند بودجهای برای خرید این وب سرور اختصاص دهند تا سایتهایی با سرعت بالا داشته باشند. اگر شما هم سرور مجازی یا اختصاصی دارید و به دنبال تهیهٔ لایسنس لایت اسپید هستید، پیشنهاد ما لایسنسهای ارزان قیمت وبنولوگ است.