چطور از یک گواهینامه SSL برای کل وردپرس شبکه استفاده کنیم؟
گواهینامه SSL را تهیه میکنیم و سپس آن را روی دامنهٔ اصلی سایت وردپرس نصب میکنیم. این کار به واسطهٔ ابزارهای موجود در کنترل پنل انجام میشود. سپس به تنظیمات وردپرس آمده و نشانی وردپرس و سایت را از http به https تغییر میدهیم. الان باید سایت اصلی ما روی شبکهٔ وردپرس با قفل سبز رنگ باز شود. اما دیگر سایتهای روی شبکه را چطور SSL دار کنیم؟ این کار نکاتی دارد که در ادامه با مطالعهٔ کامل این مقاله از پس این کار هم بر خواهید آمد.
مواقعی که قصد راه اندازی وردپرس شبکه را دارید، ممکن است یکی از حالتهای مختلف برای برپاسازی را انتخاب کنید. در هر کدام از حالتها روش نصب SSL روی کل شبکه ممکن است کمی متفاوت باشد. در ادامه برای هر حالت خواهم گفت که چطور باید SSL را روی کل شبکه وردپرس نصب کنید.
وردپرس شبکه با دامنههای مجزا
اگر ما یک وردپرس چند سایته یا شبکه داشته باشیم که روی آن چندین سایت با دامنهٔ جداگانه داشته باشد، ممکن است به ذهنتان برسد که برای نصب SSL باید برای هر دامنه یک گواهینامه SSL بگیریم. باید گفت خوشبختانه فکرتان درست است! تا زمانی که دامنههای سایت به طور کامل از یکدیگر جدا باشند، باید برای هر دامنه یک گواهینامه SSL دریافت کرد.
البته نوع جدیدی از گواهینامههای SSL آمده که نامش Multi-Domain (UCC) SSL است. یعنی یک گواهینامه SSL را خریداری میکنید که قابلیت نصب روی چندین دامنه را دارد. هزینهای که برای خرید این SSL باید پرداخت کنید زیاد است.
اما اگر قصد ندارید هزینهٔ زیادی پرداخت کنید، از همان گواهینامههای عادی یا حتی رایگان که برای یک دامنه صادر میشوند هم قادرید استفاده کنید. مثلاً روی بیشتر هاستهای میزبانی وب، پس از افزودن یک دامنه یک گواهینامه SSL رایگان از نوع Lets Encrypt هم برای آن به صورت خودکار ایجاد میگردد. از آن گواهینامه برای SSL دار کردن دامنهتان میتوانید استفاده کنید. برای این منظور باید دستی تنظیمات مربوط به هر سایت روی وردپرس شبکه را انجام دهید.
وردپرس شبکه به صورت زیردامنه (SubDomain)
یکی از حالتهایی که در هنگام نصب وردپرس میتوان انتخاب کرد، نصب به صورت Subdomain است. یعنی با دامنهٔ اصلی سایت اصلی شبکه باز میشود. برای ساخت دیگر سایتها روی شبکه، هر سایت یک دامنه به صورت sub.domain.com خواهد داشت. به این حالت نصب به روش زیردامنه گفته میشود.
ممکن است بخواهید در این حالت به صورت یکپارچه روی تمامی سایتهای فعال و سایتهایی که در آینده روی شبکه ایجاد میشوند، SSL را نصب و فعال کنید. به این علت که هر سایت دامنهٔ جداگانهای ندارد، کار راحت است.
برای این منظور ما نیاز به نوع خاصی از گواهینامه SSL داریم که به آن Wildcard SSL گفته میشود. یعنی SSL ای که علاوه بر دامنهٔ اصلی، برای تمامی زیردامنههای آن هم میتوان از آن استفاده کرد. به تازگی حتی گواهینامه رایگان Lets Encrypt هم امکان ساخت Wildcard SSL را میدهد. که به روش دستی با استفاده از خط فرمان یا استفاده از ابزارهای کنترل پنل، مثل سیپنل، قادرید این کار را انجام دهید.
پس از ساخت گواهینامه Wildcard SSL به مانند حالت عادی باید آن را روی سایت اصلی فعال کرد که شامل دو مرحله است. مرحلهٔ اول به تنظیمات وردپرس شبکه رفته، در صفحهٔ تنظیمات عمومی نشانی سایت و آدرس وردپرس را با https به جای http وارد کنید. سپس یک خط کد را باید در سند htaccess روی فضای میزبانی خود قرار دهید که ما در مقالات آموزشی دیگر سایت به طور کامل راجع به آن بحث کردیم.
البته مراحل کار به شرطی به ۲ مرحله کاسته میشود که از قبل SSL به صورت خودکار صادر شده و روی هاست نصب شده باشد؛ و فقط در این مرحله نیاز باشد تا گواهینامه SSL روی خود سایت فعال شود.
این از سایت اصلی! اما برای دیگر سایتها تقریباً کار خاصی نیاز نیست انجام دهید. اگر به تنظیمات عمومی تک تک سایتها مراجعه کنید، از آنجا باید تنظیمات مربوط به فعال کردن https را انجام دهید. اما نکتهٔ مهم اینجاست که در سند htaccess برای سفارشی سازی رفتار وب سرور مورد استفاده است، ویرایشهایی را انجام دهیم تا ارجاع بازدید کنندگان به صورت خودکار، روی کل شبکه اعمال گردد. یعنی اگر بازدید کننده ای به نشانی http://site1.domain.com مراجعه کرد، خودکار به نشانی https://site1.domain.com ارجاع داده شود.
در مواقعی هم ممکن است افزونههایی مثل Really Simple SSL Pro Multisite که البته نسخهٔ حرفهای Really Simple SSL است، با یک کلیک ساده بتوانید SSL را روی کل شبکه فعال کنید. یا کاری کنید که خود مدیران سایتها روی شبکه قادر باشند تعیین کنند که سایتشان با https باز شود یا خیر.
وردپرس شبکه به صورت زیرپوشه (SubDirectory)
راحتترین حالت برای فعال کردن سراسری SSL روی وردپرس شبکه همین است! به طوری که خیلی از مراحل کار به مانند حالت قبلی است. دقیقاً به مانند زمانی که قصد فعال کردن SSL روی تک سایت وردپرس را دارید، باید عمل نمایید. دیگر مراحل را تکرار نمیکنم. اگر با درک کامل تا اینجای مقاله را مطالعه کرده باشید، میدانید که الان باید چه کار کنید.
برای کسب اطلاعات فنی راجع به مراحل کار فعال کردن SSL روی کل وردپرس شبکه، به دیگر آموزشهای موجود در سایت wptutorial.ir مراجعه کنید. امیدوارم همیشه هر چه دارید در امن و امان باشد.