چطور سایت درست کنیم ؟
سوالی که امروز قصد پاسخ دادنش را داریم، این است که ما چطور میتوانیم سایت درست کنیم؟ برای پاسخ دادن به این سوال، باید فرضیاتی در ابتدا مطرح شود. چون نوع سایتی که قصد راه اندازیاش را داریم، در مراحل کار خیلی تاثیرگذار است. ولی به هر حال کل سایتهای اینترنتی از یک مجموعه قوانین کلی تبعیت میکنند که برای همهٔ آنها صادق است. همهٔ سایتهای اینترنتی به این صورت کار میکنند، که یک مجموعه اسنادی دارند، که برای رایانهٔ بازدید کنندهٔ آن سایت ارسال میکنند. و مرورگر بازدید کننده، با کنار هم قرار دادن آن اسناد (فایلها)، میتواند ظاهر سایت را به نمایش بگذارد.
حالا شما هم اگر خواسته باشید یک سایت طراحی کنید، اول باید یک جایی داشته باشید که بتوانید اسناد یا همان فایلهای سایت خود را روی آن قرار دهید. که زمانی که کسی خواست ظاهر سایت شما را ببیند، با ارسال آن اسناد، صفحات سایت به کاربر تحویل داده شود.
به مکانی که اسناد سایت در آنجا قرار میگیرند، هاست یا فضای میزبانی گفته میشود. این فضا را باید اجاره کرد که شرکتهای هاستینگ اقدام به اجارهٔ این فضا به شما میکنند. از جملهٔ این شرکتها، وبنولوگ است که با مراجعهٔ به آن، میبایستی به بخش هاستهای اشتراکی رفته و یک بستهٔ میزبانی خریداری کنید.
هاست اشتراکی به معنای یک فضای اختصاصی، روی یک سرور اشتراکی است. ارزانترین و باکیفیتترین به نسبت قیمت، فضا برای قرار دادن اسناد سایت، همین هاست اشتراکی است. به تناسب اینکه سایت چقدر رشد میکند، میتوانید از فضاهای با حجم و سرعت بیشتر مثل سرور مجازی و حتی سرور اختصاصی استفاده کنید که در این حالتها شاید ماهیانه نیاز به هزینه کردن چند میلیون تومان هم باشد! ولی هزینهٔ هاست اشتراکی بسیار ارزانتر است.
خودِ همین هاست هم، از جوانب مختلف میتواند تنوع زیادی داشته باشد. مثلا از نظر سیستم عاملی که روی سرورِ هاست نصب شده، هاستها به دو دستهٔ کلیِ هاست لینوکس و هاست ویندوز تقسیم بندی میشوند. اینکه هاست لینوکس یا ویندوز باشد، هیچ ارتباطی به سیستم عامل ویندوز یا لینوکسِ روی رایانهٔ شما ندارد! پس اگر رایانهٔ شخصیِ شما ویندوز است، میتوانید از هاست لینوکس برای میزبانی اسناد سایتتان استفاده کنید.
حالا که هاست را تهیه کردید، وقت آن است تا تصمیم بگیرید از چه نرم افزاری برای راهاندازی و مدیریت سایت خود استفاده کنید. براساس نوع سایت، شما یا باید تمامی کدهای سایت را از صفر بنویسید و اصطلاحاً تمامی برنامهنویسیها و کدنویسیهای سایت را خودتان از اول انجام دهید. که این کار بسیار سخت و طاقت فرسا خواهد بود و لزوماً امروزه هیچ کس چنین کاری را نمیکند. چون برای هر کاری از قبل سیستم مد نظر آن ساخته شده است.
مثلا اگر خواسته باشید یک مدرسهٔ مجازی بسازید، از قبل نرم افزار Moodle یا School Management Systemساخته شده. یا اگر خواسته باشید یک فروشگاه اینترنتی بسازید، از قبل اسکریپتهایی مثل PrestaShop و OpenCart وجود دارند. شما با دانلود و نصب آنها روی فضای میزبانی خود، میتوانید در عرض چند دقیقهٔ سایت مورد نظر خود را راهاندازی کنید و بعد از آن به انجام تنظیمات رو بیاورید.
اما مواردی هم هست که شما ایدهٔ به خصوصی دارید که تا به حال برای آن نرم افزاری توسعه داده نشده است. در این حالت باید از یک تیم برنامه نویسی کمک بگیرید تا برای شما برنامهٔ آنلاینی که قصد دارید را بنویسند و البته توسعهاش دهند. در این حالت هزینه تقریباً سر به فلک خواهد کشید!
البته همیشه راهکارهایی هم هست که روی همین سیستمهای آماده با کمی تغییرات سایت مودر نظرمان را بسازیم. مثلا یک نرم افزار رایگان و بسیار قدرتمند برای راه اندازی و مدیریت سایت وجود دارد با نام وردپرس (WordPress). این نرم افزار دارای قابلیتهای توسعهای برای برنامهنویسان است که تقریباً هر ایدهای را میتواند عملیاتی کند. مثلا اگر من خواسته باشم یک سایت رزرو دکتر یا رزرو غذا راهاندازی کنم، حتی با همین شیوه هم امکان پذیر است. به شرطی که یا خودمان برنامه نویسی یاد داشته باشیم، یا از یک برنامه نویس کمک بگیریم. هر چند که حتی برنامههای جانبی با عنوان افزونه حتی برای همین رزرواسیون وردپرس هم وجود دارد.
حالا که کمی با وردپرس آشنا شدید، باید خدمت شما عرض کنم همین الان شما در حال خواندن یکی از مقالات یکی از سایتهای تخصصی آموزش وردپرس با نشانی WPTutorial.ir هستید. یعنی اگر خواسته باشید سایت خود را با وردپرس بسازید، از یک نقطه شروع به مطالعه و دیدن فیلمهای آموزشی ما کنید و تا انتها پیش روید. خواهید دید که چقدر ما برای شما محتوای آموزشی خوب و جذاب تولید کردیم که در هیچ کجای دیگر نخواهید یافت.
پس میبایستی وردپرس را روی هاست لینوکس نصب کرده و بعد از آن تنظیماتش را انجام دهید. حالا سایت شما آماده است تا یکی یکی صفحاتش را بسازید و محتوایی که میخواهید را روی آن بارگذاری کنید.
راه اندازی سایت به این شیوه و با طی این مراحلی که خدمت شما عرض کردم، به قدری شیرین است که حتی کسانی که به تازگی با دنیای وب آشنا شدهاند را هم تشویق میکند، تا اولین سایت خود را بسازند و شروع به کار روی آن کنند.
اگر شما هم جزء این دسته افراد هستید، ما در کنار شما هستیم. این سایت را فراموش نکنید و مدام به آن سر بزنید. تا آخرین آموزشهای ما را از دست ندهید. نباید فراموش کرد که اگر در ابتدا کمی زمان بگذارید و دانش فنی لازم را کسب کنید، که زیاد هم نیست، از مشکلات و ناامیدیهایی که ممکن است در آینده برایتان رخ دهد، به شدت پیشگیری خواهد کرد.