سامانه LMS چیست ؟
در دنیای اینترنت ممکن است با کلمات و اصطلاحاتی برخورد کنید که معنی آنها را ندانید. هر چند که بعد از درک مفهوم آنها، تازه متوجه میشوید که چیز پیچیدهای هم نبوده! عبارت سامانه LMS هم به همین صورت است. LMS سرنام Learning Management System است که معنی آن سامانهٔ مدیریت آموزش است. به عبارت خیلی ساده LMS به نرم افزاری گفته میشود که بتوان با استفاده از آن یک مدرسه یا کلاس درس آنلاین ایجاد کرد. بر این اساس ما LMSهای زیادی در اختیار داریم که میتوان در این جهت از آنها استفاده کرد. البته هر کدام دارای امکانات و قابلیتهای خاص به خود هستند.
LMS یک نرم افزار است
همانطور که گفته شد LMS در اصل یک نرم افزار است، که مثل هر نرم افزار دیگری باید با یک زبان برنامه نویسی کدنویسی شده باشد. عمده سامانههای LMS تحت وب، با زبان برنامه نویسی مثل PHP نگارش شدند و اطلاعات خود را درون پایگاه دادهٔ MySQL ذخیره میکنند. البته زبانهای برنامه نویسی دیگری هم برای ساخت سامانههای LMS استفاده میشوند. در کل تنوع در این زمینه بسیار است.
در سامانهٔ LMS اساتید وارد حساب خود میشوند و کلاسهای مختلفی را تعریف میکنند. سپس دانشجویان درون سایت ثبت نام کرده و وارد حساب خود شده و در کلاسها شرکت میکنند. در انتهای یک دوره، با پشت سر گذاشتن آزمون نهایی، میتوانند آن درس را به اتمام برسانند. این رویهٔ کلی یک سامانه LMS است.
LMS پولی و رایگان
این قبیل نرم افزارها، هم میتوانند رایگان باشند و هم پولی. گفته میشود که نرم افزارهای LMS پولی امکانات بیشتری دارند. ولی وجه تمایز اصلی آنها پشتیبانی خوب آنهاست. به طوری که اگر با مشکلی برخورد کردید، این توسعه دهندهٔ نرم افزار است که میتواند مستقیم به شما کمک کند. اما این نوع پشتیبانی برای LMS های رایگان وجود ندارد یا یک چنین کیفیت ندارند.
اما LMS های رایگان هم چیزی کم ندارند. اگر یاد داشته باشید که چطور از آنها استفاده کنید، هیچ مشکلی نباید با آنها داشته باشید. شما فقط کافی است مستندات نگارش شدهٔ آنها را بخوانید و با آن کار کنید. تسلطتان که کامل شد، دیگر نباید هیچ مشکلی باقی بماند.
LMS مستقل و وابسته
تنوع این قبیل سامانههای را از جنبههای مختلفی میتوان بررسی کرد. یکی از این جنبهها، این است که ببینیم یک نرم افزار LMS به صورت مستقل عمل میکند یا نیاز دارد روی یک نرم افزار یا اسکریپت دیگر نصب شده و عمل کند. مثلاً وردپرس را در نظر بگیرید؛ وردپرس دارای افزونههای LMS زیادی است که شما با نصب آنها روی وردپرس، یک مدرسهٔ آنلاین را میتوانید روی وردپرس ایجاد کنید. به این قبیل LMS ها وابسته گفته میشوند.
اما LMSهای مستقل نیازی به نرم افزار دیگری ندارند. از جملهٔ این LMS ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Moodle
- Chamilo
- Claroline
- eFront
- Dokeos
- TCExam
- Omeka
- ATutor
- Forma LMS
- Gibbon
- ILIAS
Moodle از جمله معروفترین و بهترین آنها است که رایگان و بازمتن است. به راحتی میتوانید از آن برای راهاندازی یک مدرسهٔ مجازی استفاده نمایید. برای این کار تنها کافی است یک فضای میزبانی تهیه کنید و moodle را روی آن نصب نمایید. حالا وارد محیط مدیریت آن شده و کار ساخت کلاسهای مجازی را شروع میکنید. پس از آن کاربران قادرند حساب کاربری ایجاد کنند و در کلاسها ثبت نام کرده و از درسهایی که شما یا استادها تهیه کردهاند استفاده کنند و در انتها هم بتوانند در آزمونها شرکت کنند.
این چیزی که توضیح داده شد، روال کار عمومی یک سیستم LMS است که البته هر اسکریپت یا نرم افزار ممکن است اندکی در این رویه با دیگر اسکریپتها تفاوت داشته باشد.
افزونه های وردپرس
بدون دیدگاه
اسکریپت انجمن ساز، افزونه سیستم مدیریت آموزش، فروش محتوای آموزشی