بازتاب و دنبالک یا Pingback و Trackback در وردپرس چیست؟

از جمله موضوعاتی که ممکن است برای شما وردپرس کارها هنوز ابهام داشته باشد، بحث بازتاب و دنبالک و یا Trackback یا Pingback است. این عبارت‌ها تا حد زیادی به جای یکدیگر استفاده می‌شوند و مفهوم تقریباً یکسانی دارند. در این پست سعی می‌کنیم به زبان خیلی ساده، به همراه تصاویر مربوطه این بحث را برای شما باز کنیم تا برای همیشه بدانید بازتاب و دنبالک چیست.

بازتاب و دنبالک یا Pingback و Trackback در وردپرس چیست

Pingback و Trackback چیست؟

معادل این دو عبارت در فارسی بازتاب و دنبالک هستند. ولی با اینکه هر دوی اینها یک کاری را انجام می‌دهند، اما در اصل تفاوت‌هایی با هم دارند که البته زیاد مهم نیستند و می‌توان همهٔ این اصلاح‌ها را معادل هم دانست.

برای شروع، سعی می‌کنم برای شما با مثال پیش بروم. فرض می‌کنیم شما روی سایت وردپرس خود یک نوشته منتشر می‌کنید. شما نوشته‌ها را باید طوری بنویسید که برای خوانندگان جذاب باشند. پس فرض می‌کنیم شخصی از نوشتهٔ شما خوشش آمده است و پیوندی از یکی از نوشته‌های وبلاگ خودش، به نوشته‌ای که شما روی وبلاگ‌تان منتشر کردید می‌دهد.

تا اینجا، اتفاق خاصی رخ نداده است. اما اگر ویژگی بازتاب یا دنبالک روی هر دو تا وبلاگ (وبلاگ شما و وبلاگ فردی که به شما پیوند داده است) فعال باشد، از طرف وبلاگ پیوند دهنده، یک درخواست بازتاب یا دنبالک به وبلاگ شما ارسال می‌شود، با این مضمون که پیوند نوشتهٔ وی در نوشتهٔ شما قرار داده شود. پس می‌توان فهمید که با این روش یک پیوند برگشتی ایجاد خواهد شد و هر دو تا نوشته به یکدیگر با لینک مرتبط می‌شوند.

این توضیحاتی که تا اینجا خدمت شما دادم، کارکرد اصلی بازتاب در امر وبلاگ نویسی است. بازتاب‌ها در وردپرس به صورت یک دیدگاه درون نوشته‌های سایت منتشر می‌شوند. پس حالا می‌توانید متوجه شوید که چرا برخی اوقات که وارد پیشخوان وردپرس می‌شدید، با دیدگاه‌هایی مواجه می‌شدید که یک خلاصه متن به همراه یک پیوند به یک نوشتهٔ وبلاگ دیگر داشت! این همان بازتاب‌هایی بودند که دیگر وبلاگ‌ها برای شما ارسال می‌کردند که برای نمایش پیوند آنها در صفحات وبلاگ‌تان باید آنها را تایید می‌کردید.

Pingback و Trackback را فنی‌تر بشناسیم!

از نظر فنی اول Trackback بود که بر اساس فناوری ارتباطی HTTP POST کار می‌کرد. اما این فناوری به علت اینکه مستعد دریافت spam بود، جای خود را تا حد زیادی به Pingback داد. پینگ‌بک بر اساس فناوری ارتباطی XML-RPC کار می‌کند که دارای پردازش تایید خودکار است که تا حد زیادی جلوی دریافت‌های بازتاب جعلی را می‌گیرد.

یک آموزش جذاب دیگه!  وردپرس چیه ؟

پس درخواست بازتاب، یعنی درخواست قرار دادن پیوند یک نوشته در وبلاگ شخص دیگر. البته با این توضیح که از قبل نویسندهٔ مقاله، پیوندی از یکی از نوشته‌های وبلاگ درخواستی را درون وبلاگ خودش درج کرده است.

درخواست‌های بازتاب باید به یک نشانی فرستاده شوند. اگر در جریان باشید، هر نوشته روی وردپرس یک پیوند یکتا (Permalink) دارد که اگر یک / و سپس trackback را به انتهای آن نشانی اینترنتی اضافه نمایید، نشانی درخواست بازتاب یا دنبالک ساخته خواهد شد. سیستم های مدیریت محتوا مثل وردپرس و دیگر CMS ها این نشانی را از قبل می‌دانند و وقتی توسط مدیر وبلاگ یک درخواست بازتاب فرستاده می‌شود، می‌دانند که این درخواست باید به کجا ارسال گردد.

تنظیمات Pingback و Trackback در وردپرس

حال برویم به سراغ تنظ‍یمات مرتبط با بازتاب‌ها و دنبالک‌ها در وردپرس. اگر صفحهٔ تنظیمات » گفت‌وگو را در پیشخوان باز کنید، در اولین قسمت گروه تنظیمات «تنظیمات پیش فرض نوشته» را خواهید یافت. دو تا گزینهٔ اول مربوط به بازتاب‌ها و دنبالک‌ها (Pingback و Trackback) هستند.

تنظیمات Pingback و Trackback در وردپرس

به تصویر بالا نگاه کنید. گزینهٔ اول تیک خورده است. به این معنی که اگر شما پیوندی از یک نوشته از وبلاگ شخص دیگری را درون نوشته‌های سایت خود بگذارید، درخواست بازتاب به صورت خودکار به آن وبلاگ ارسال می‌شود، که پیوند نوشتهٔ شما را در نوشتهٔ خود قرار دهد. حالا یا وی می‌پذیرد که چنین کاری را انجام دهد یا خیر.

اما گزینه دوم فعال نیست. یعنی دیگران نمی‌توانند به سایت شما درخواست بازتاب ارسال کنند. یعنی اگر شخص دیگری در نوشتهٔ وبلاگش پیوندی از صفحات سایت شما گذاشت، نمی‌تواند درخواست کند که پیوند نوشته‌اش را درون سایت شما بگذارد. شما می‌توانید هر دوی این گزینه را فعال یا غیرفعال کنید.

جالب اینجاست که این گزینهٔ دوم را صورت اختصاصی برای هر نوشته می‌توانید فعال یا غیرفعال کنید. برای این کار به صفحهٔ انتشار/ویرایش نوشته بروید. روی علامت سه نقطه در بالا سمت چپ صفحه کلیک کنید. روی «ترجیحات» کلیک کنید. حالا سربرگ «پنل‌ها» را باز کنید (تصویر زیر).

ترجیحات ویرایشگر وردپرس

مطمئن شوید که گزینهٔ «گفت‌وگو» فعال است. جعبه را ببندید. حالا باید در نوار کناری ویرایشگر نوشته، شاهد جعبهٔ «گفت‌وگو» باشید. گزینهٔ «اجازه دادن پینگ‌بک و ترک‌بک» را می‌توانید فعال کنید تا دیگران بتوانند درخواست گذاشتن بازتاب روی نوشته‌های سایت شما را ارسال کنند و شما هم بازتاب‌ها را به صورت دیدگاه روی سایت خود خواهید دید.

جعبهٔ گفت‌وگو در ویرایشگر وردپرس

نکات مهم راجع به بازتاب‌ها و دنبالک‌ها (Pingback و Trackback) :

  • برخی از قالب‌ها ممکن است که بازتاب‌ها و دنبالک‌ها را یا نشان ندهند، یا مثلاً خلاصه توضیحات مقالهٔ مقصد را حذف نمایند. یا تغییراتی در نحوهٔ نمایش بازتاب‌ها در قسمت دیدگاه‌های هر نوشته برای بازدید کنندگان سایت اعمال کنند. بازتاب‌ها روی سایت معمولاً بین دو تا عبارت […] در قسمت دیدگاه‌های نوشته قرار می‌گیرند.
  • فراموش نکنید که برای استفاده از قابلیت بازتاب‌ها در سامانه‌ای مثل وردپرس، شما به غیر از فعال/غیرفعال کردن تنظیمات بازتاب‌ها، دیگر نیازی نیست کار خاصی را به صورت دستی انجام دهید. خود سیستم خودکار همهٔ درخواست‌های بازتاب را ارسال و دریافت می‌کند.
  • در خیلی از مواقع اگر مقالهٔ مبداء و مقصد از کیفیت مناسبی برخوردار باشند، بازتاب‌ها می‌توانند مزیتی برای هر دو تا وبلاگ داشته باشد.
  • شما ممکن است بازتاب‌های هرز (اسپم) هم روی سایت خود داشته باشد. در این گونه مواقع باید انتشار بازتاب‌ها را روی دستی بگذارید تا دستی آنها را بررسی کنید و اگر پیوند به سایت مقصد جزء سایت‌های هرز بود، از نمایش آن بازتاب در سایت خودداری کنید و آن را حذف نمایید. البته Akismet تا حد زیادی این کار را انجام می‌دهد.
  • امکان ارسال بازتاب به نوشته‌های داخلی یک وبلاگ هم وجود دارد. این مورد برای برخی‌ها می‌تواند مفید باشد و برای برخی دیگر اذیت کننده! مثلاً در شرایطی که بازدید کننده با پیوندهای بازتاب در بخش دیدگاه‌های نوشته، بتواند به نوشته‌های تازه‌تر دسترسی داشته باشد می‌تواند خیلی مفید باشد.
یک آموزش جذاب دیگه!  نصب کلیدهای امنیتی وردپرس

پس با این توضیحات الان متوجه شدید که ما به Pingback و Trackback بازتاب و دنبالک می‌گوییم. هر چند که هر دوی اینها تقریباً یک کاری را انجام می‌دهند. اما Pingback به این دلیل طراحی شد که مشکلات Trackback را برطرف کند. Pingback روشی برای گذاشتن دیدگاه روی یک وبلاگ دیگر از راه دور است. البته به شرطی که قبلا یک پیوند از آن وبلاگ درون نوشتهٔ خودمان گذاشته باشیم. با بازتاب‌ها ارتباط‌های بین صفحات اینترنتی قوی‌تر خواهد شد. همچنین CMS ها مثل وردپرس تمام و کمال کل فرآیند ارسال و دریافت بازتابها را خودکار انجام می‌دهند. گاهی اوقات فقط ممکن است نیاز به تایید نمایش یک بازتاب روی سایت شما وجود داشته باشد.

۱۴۰۰/۰۹/۲۱

کار با وردپرس
بدون دیدگاه
،

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آموزش جامع وردپرس

آموزش نصب وردپرس روی لوکال هاست

آموزش افزونه Yoast SEO

درباره ®WPTutorial

WPTutorial یکی از منابع آموزشی جامع و رایگان وردپرس می باشد، که هدف اصلی خودش را به اشتراک گذاری تجربه های وردپرسی و افزایش دانش وبمسترهای فارسی زبان قرار داده است. بر همین اساس هر روزه سعی در انتشار آموزش ها، ترفندها و هک های وردپرس می کند، تا شما بتوانید سایت تان را هر روز بهبود ببخشید.