فعال کردن CDN در Jetpack وردپرس
همانطور که می دانید، افزونه Jetpack در اصل یک بسته افزونه از امکانات ضروری برای هر نوع سایتی است. یعنی شاید بیشتر امکانات این افزونه روی تمامی سایت های وردپرسی به کار برده شوند. یکی از امکانات جت پک هم که به افزایش سرعت سایت منجر می شود، Site Accelerator نام دارد. که با عنوان شتاب دهندۀ سایت هم معروف است. این شتاب دهنده سایت در Jetpack همان سیستم CDN است که اگر راجع به آن اطلاع داشته باشید، می دانید که CDN شبکه تحویل محتوای سایت از نزدیک ترین سرور به کسی است که درخواست دیدن صفحه ای از یک سایت را دارد. جت پک هم دارای چنین قابلیتی است که از سرورهای وردپرس برای این منظور استفاده می کند و در این مقاله به شما طریقه فعال کردن CDN در Jetpack وردپرس را آموزش می دهم.
Site Accelerator جت پک کمک می کند تا بارگذاری صفحات سایت با سرعت بیشتری برای کاربران انجام گیرد. بدین صورت که عکس های سایت و اسناد ایستا (Static Files) را برداشته و بعد از بهینه سازی آن، روی چندین سرور در سرتاسر دنیا ذخیره می کند. حالا اگر بازدید کننده ای درخواست مشاهده یک صفحه از سایت را داشته باشد، این محتواها نه از سرور اصلیِ خودِ سایت، بلکه از سرورهای CDN تحویل داده خواهند شد.
CDN را در Jetpack چطور فعال کنیم؟
برای فعال کردن قابلیت Site Accelerator باید وارد صفحه تنظیمات جت پک شده (Jetpack → Settings).
حالا از قسمت Speed up your site دو تا گزینه مربوطه را فعال کنید. در تصویر زیر این دو تا گزینه کاملاً مشخص هستند.
- Speed up image load times : با فعال کردن این گزینه عکس ها تحت تاثیر این قابلیت قرار می گیرند.
- Speed up static file load times : با فعال کردن این گزینه فایل های ایستا تحت تاثیر این قابلیت قرار خواهند گرفت.
Site Acceleration چطور کار می کند؟
در توضیحات اولیۀ موجود در این مقاله گفته شد که CDN چگونه کار می کند. CDN مختص به تصاویر در وردپرس که با نام Photon شناخته می شود، یک سرویس افزایش سرعت بارگذاری عکس ها و ویرایش عکس ها است. به این معنی که عکس های سایت شما روی سرورهای جت پک (وردپرس) میزبانی می شوند و از روی این سرورهای فراخوانی خواهد شد.
در حال حاضر تنها عکس های موجود در نوشته ها و برگه ها، همچنین عکس های تصاویر شاخص تحت تاثیر این قابلیت قرار می گیرند. روی نوشته ها و برگه های جدید و قدیم تنها به سادگی فعال و غیر فعال کردن هم قابل فعال یا غیر فعال شدن هستند.
اسناد ایستای سایت، مثل فایل های CSS و JavaScript هم از دیگر محتواهای سایت هستند که می توانند روی سرورهای وردپرس میزبانی شوند و باعث افزایش سرعت باز شدن صفحات سایت ما شوند. البته باید دقت داشته باشید که تنها فایل های هستۀ وردپرس، خودِ جت پک و همچنین ووکامرس هستند که می توانند از این CDN استفاده کنند. قالب و دیگر افزونه های وردپرس در حال حاضر از این امکان پشتیبانی نمی شوند. پس آنها همچنان از روی هاست اصلی سایت شما دریافت می گردند.
محدودیت های CDN در Jetpack
در کنار این توضیحات خوبی که داده شد، یک سری محدودیت هایی هم این CDN دارد.
- فعلاً هیچ گونه تاریخ انقضایی برای محتوای کش (Cache) شده روی سرور های CDN وجود ندارد. برای همیشه یک عکس یا فایل ایستا با نشانی ثابتی از روی شبکه تحویل محتوا (CDN) بازخوانی می شوند. حتی اگر عکس یا دیگر فایل ها ویرایش شوند. مگر اینکه نام عکس یا فایل هم تغییر کند که در این صورت مجدد آن سند کش خواهد شد.
- برای حذف کامل یک عکس باید درخواست پشتیبانی مستقیم ارسال شود که آن عکس از روی سرور های شبکه تحویل محتوا حذف گردد.
- در حال حاضر تنها تصاویری با پسوندهای gif, png, و jpgدریافت، تغییر اندازه و تحویل داده می شوند. آن هم از روی پورت ۸۰ یا ۴۴۳ که تقریباً ۹۹٫۹۹ درصد وب سرورهای جهان از این پورت استفاده می کنند.
- قابلیت بزرگ کردن عکس هم روی سرورهای تحویل محتوا وجود ندارد، که با این کار کیفیت عکس کاهش پیدا خواهد کرد.
- اگر هاست یا سرور شما مدت زمان بیش از ۱۰ ثانیه طول می کشد تا عکسی را روی سرورهای CDN جت پک قرار دهد، با خطای time out مواجه خواهید شد و در این حالت باید حجم و اندازه عکس تان را کاهش دهید.
هر چند که گفته شد، محتوای ایستای قالب ها و افزونه های وردپرس امکان بارگذاری روی شبکه تحویل محتوای جت پک را ندارند، اما با استفاده از API سرویس Photon برنامه نویسان و توسعه دهندگان قادرند این قابلیت را به افزونه را پوستۀ خود اضافه نمایند.
پس در این آموزش یاد گرفتید که اصلاً CDN در جت پک چه کاری را میتواند برای ما انجام دهد. در ثانی آموختید که چطور می توانید این قابلیت را فعال و تنظیمات آن را انجام دهید. با دیگر آموزش های جت پک و بهینه سازی سایت همراه ما باشید.