حالت دیباگ چیست ؟
اگر برنامه نویس باشید، یا به برنامه نویسی علاقه داشته باشید و با اصطلاحات برنامه نویسی روبرو شده باشید، حتماً یکی از این اصطلاحات دیباگ است. این عبارت از Debug انگلیسی گرفته شده و به معنای رفع ایراد است. زمانی که یک برنامه رایانه ای نوشته می شود، مثل هر محصول دیگر دارای ایراداتی است. این ایرادها باید به نوعی برطرف شوند که اولین مرحلۀ برطرف کردن آنها، پیدا کردن خود ایرادها است. حالا ما به پیدا کردن و رفع این مشکلات نرم افزاری دیباگ می گوییم.
در برنامه نویسی، کدهای مختلفی هستند که در کنار یکدیگر قرار گرفته و باعث انجام عملکرد خاصی می شوند. این کدها از نویسه ها و علامت های زیادی تشکیل شده که باید از یک قانون خاصی تبعیت کنند. این قانون اگر زیر پا گذاشته شود، در روند اجرای کل برنامه تاثیر مخرب خواهد داشت و سبب می شود مفسر برنامه خطایی را برگرداند و نرم افزار اجرا نشود یا به خوبی اجرا نشود.
بروز این دست خطاهای برنامه نویسی در زمان توسعه، امری طبیعی است و در حین نوشتن برنامه و حتی بعد از آن باید فرآیندی وجود داشته باشد تا ما را از این خطاها مطلع سازد. این فرآیند دیباگ نام دارد و برنامه نویس باید با دیباگ کردن نرم افزار خود، یک محصول بی عیب یا با ایرادهای کمتر تولید کند.
ما از دیباگ نرم افزاری صحبت کردیم. اما جالب است بدانید که در زمینه سخت افزار هم ما یک همچین موضوعی را داریم. مثلاً وقتی یک وسیله ای ساخته می شود، باید در مراحل مختلف عیب های آن برطرف گردد که در نهایت محصولی با کمترین عیب به بازار عرضه شود.
حالا بعد از عرضۀ محصول سخت افزاری هم ممکن است مشکلی برای آن ایجاد شود. که تولید کننده معمولاً یک حالت دیباگ یا رفع ایراد هم برای آن در نظر می گیرد. مثلاً گوشی هوشمندی را در نظر بگیرید که با رفتن به صفحه تنظیمات یا باز کردن منوی مخفی آن، حالت Debug یا رفع ایراد ظاهر شده و ما می توانیم با ورود به این حالت، خطاهای سیستم را دیده و آنها را برطرف نماییم. البته این حالت رفع ایراد مربوط به گوشی، هم می تواند دیباگ نرم افزاری باشد هم سخت افزاری. که مشکلات و ایرادهای آن را نمایش می دهد.
اما به هر حال باید بدانیم که دیباگ همان مراحل و فرآیند رفع ایراد یک نرم افزار یا سخت افزار است که از زمان آغاز به تولید تا بعد از تولید باید اجرا گردد.